با فرد مضطرب چگونه رفتار کنیم؟

وضعیت دنیا امروز بشر، مملو از محرک های اضطراب آور و استرس زا است و افراد نیاز دارند تا با فراگیری تکنیک های به یکدیگر در تامین آرامش و دوری از اضطراب کمک کنند. با راسخون همراه باشید تا چگونگی رفتار با فرد مضطراب آشنا شوید.

ممکن است دوست شما در اثر اضطراب دائماً کارهای مهم یا بحث‌های مهم را به تعویق اندازد. در حالتی دیگر دوستی از تنهایی شکایت می‌کند اما از قرار ملاقات امتناع می‌ورزد، یا رئیس یک شرکت همیشه بر روی آنچه ممکن است اشتباه باشد تاکید می‌کند و همه را با مشکل روبرو می‌نماید.

چگونه می توان به یک فرد کمک کرد تا اضطراب خود را کاهش دهد؟

ابتدا باید درک کنید که اضطراب یک ویژگی انسانی است نه یک نقص. بیشتر ما، هر از چند گاهی مضطرب می شویم، زیرا این یک احساس عمومی مفید در بدن است که به ما کمک می‌کند تهدیدهای احتمالی را ببینیم و از آنها دوری نماییم.

اگرچه مستعد اضطراب بودن ممکن است یک عیب به نظر برسد، اما در واقع سبب می‌شود برخی از افراد با احتیاط بیشتر جلوی اشتباهات خود را بگیرند که این موضوع می‌تواند بسیار مفید باشد.

با این حال، گاهی اوقات افراد با الگوهایی اشتباهی با اضطراب روبرو می‌شوند. آنها بیش از حد فکر می‌کنند و دائما در حال نشخوار ذهنی در مورد گذشته یا نگرانی در مورد آینده هستند که باعث درگیر شدن آنها با احساسات اضطراب‌آلود و ناراحت‌کننده می‌شود.

اگر شما در کنار یک فرد مضطرب قرار دارید، احتمالا می‌دانید که این اضطراب می‌تواند اثرات منفی و ناگواری مثل خستگی و ناتوانی در فرد بگذارد. اما خوشبختانه راه های متعددی جهت کمک به فرد مضطرب برای مقابله با آن وجود دارد.

1.دلایل اضطراب را بشناسید

در مورد علل اضطراب مطالعه کنید. این کار به شما کمک می‌کند تا با دیدگاه فرد مضطرب آشنا شده و بهتر بتوانید در خصوص کمک به وی تصمیم‌گیری نمایید. شما می‌توانید در مورد گذشته وی، شرایط پزشکی یا هر موضوع قابل گفتگوی دیگر سوال کنید.

اگرچه علت دقیق اختلالات اضطراب مشخص نشده است، اما عوامل خاصی مثل تجربه دردناک و یا برخی صفات ژنتیکی خاص می‌توانند احتمال بروز اضطراب را افزایش دهند.

در موارد دیگر، فرد مضطرب ممکن است دارای بیماری زمینه‌ای مثل سندروم روده، بیماری قلبی، آسم، تیروئید و … باشد.

2. انواع مختلف اضطراب را یاد بگیرید

انواع مختلفی از اضطراب وجود دارد که هر کدام به دلیل عوامل خاص خود به وجود آمده است. سعی کنید نوع اضطرابی که فرد مضطرب از آن رنج می‌برد را شناسایی کنید تا بهتر بتوانید نسبت به کمک به وی اقدام نمایید.

3. در نظر داشته باشید که فرد مضطرب چه احساسی را تجربه می‌کند

حس اضطراب تجربه راحتی به شمار نمی‌رود. یکی از روش های کمک به فرد مضطرب درک و شناسایی احساسات و علائم او می‌باشد تا به واسطه آن بتوانید یک شیوه مناسب متناسب با علائم جهت آرام نمودن شخص به کار بگیرید. علائم اضطراب عبارتند از:

احساس عصبی بودن

احساس ناتوانی

احساس در خطر بودن

احساس ضعف

احساس خستگی

احساس عدم تمرکز

4. با دقت به صحبت‌های فرد مضطرب گوش دهید

افراد مختلف انواع گوناگونی از کمک را ممکن است درخواست کنند. بنابراین شاید بهترین راه برای فهمیدن چگونگی کمک به فرد مضطرب پرسیدن از او می‌باشد. موارد گوناگونی می توانید انجام دهید تا یک شنونده خوب تلقی گردید، از جمله :
از عبارات تاکیدی استفاده کنید. به عنوان مثال “می بینم” ، “می شنوم”، “درست است” ، “اوه” و…

عبارات خود را با لحن احساسی مکالمه‌تان مطابقت دهید. به عنوان مثال، اگر دوستتان بسیار ناراحت می‌باشد، سعی کنید جمله “من می بینم” را با لحن بسیار همدلانه و اطمینان بخش بیان نمایید.

سوالات خود را با جزییات بیشتری بپرسید. بدین صورت که اگر می‌خواهید بدانید که چگونه به فرد مضطرب کمک کنید، به جای اینکه بپرسید “آیا احساس اضطراب داری؟” بپرسید “چه چیزی یا شرایطی عموما باعث حس اضطراب در تو می شود؟”

توجه کاملتان را صرف فرد مضطرب نمایید. ذهن خود را از نگرانی‌های مربوط به خودتان پاک کنید و تنها حواستان متوجه احساسات و افکار طرف مقابلتان باشد.

5. حس همدلی خود را به فرد مضطرب نشان دهید.

همدلی یعنی توانایی درک عواطف و تصورات فرد مضطرب و دانستن آن چه آن ها فکر و احساس می‌کنند. در زیر به راه‌هایی جهت القای حس همدلی به فرد مضطرب اشاره کرده‌ایم:

مانند عبارت زیر را بیان نمایید:

«تصور کن امشب تمام مسئولین شرکت در این همایش حضور خواهند داشت. من در گذشته از طریق همین همایش به یک فرصت شغلی عالی دست پیدا کرده‌ام و اگر تو در این همایش امشب شرکت نکنی فرصت بزرگی را از دست خواهی داد.»

10. در او حس آرامش و راحتی ایجاد کنید

یک شب آرام، زیبا و با آرامش را به صورت دونفره سپری کنید.

همیشه سعی کنید اظهارنظر خود را به نحوی بیان کنید که طرفتان با شنیدن آن احساس راحتی و آرامش داشته باشد. شاید بزرگ‌ترین راه کمک به فرد مضطرب، القای حس راحتی و آرامش به او باشد.

11. ضعیف کردن عوامل ایجاد کننده استرس

در برخی مواقع بار کاری یا فعالیت های زیادی بر روی دوش افراد قرار می گیرد. در این موقعیت ها، داشتن افکار بکر و ناگهانی در مور کارهایی که باید انجام دهید و مواردی که باید فراموش شوند یا به تاخیر انداخته شوند، می تواند مفید باشد.
سخن پایانی
درپایان باید گفت کمک به فردی که دچار اضطراب است همیشه آسان نیست و ممکن است احساس کنید که این کار را از روشهای اشتباهی انجام داده اید اما، اگر به خود یادآوری کنید که شما و عزیزتان هر دو بیشترین تلاش خود را برای رفع این مشکل انجام می دهید، می تواند به شما در داشتن صبر و شکیبایی بیشتر در این مسیر کمک نماید.

ما در این مقاله سعی کردیم نکاتی در باره اینکه چگونه می توان به فرد مضطرب کمک کرد ارائه دهیم.

 

گردآورنده: خانم رفعتی (مربی پیش دو)

تاییدکننده: خانم هامونی (مدیریت آموزشگاه)

منبع: بخش سبک زندگی راسخون


امتیاز شما به این محتوای آموزشی ؟ جمع امتیاز 0/20